22.2.09



Els principals països de la Unió Europea (UE) han consensuat avui a Berlín un catàleg de set punts amb propostes per fer front a la crisi econòmica mundial, que contempla mesures estrictes de control dels mercats financers i atorga protagonisme al Fons Monetari Internacional (FMI).

El document resumeix les conclusions de la reunió prèvia a la cimera del G-20 de Londres que han celebrat a Berlín els caps d'Estat i de govern i els ministres de Finances dels països europeus del G-7 (Alemanya, França, el Regne Unit i Itàlia), a més d'Espanya, la República Txeca, Holanda i Luxemburg.

Entre altres propostes, reclamen que l'FMI i el fons d'estabilitat financera s'encarreguin d'impulsar i vigilar el compliment del pla d'acció acordat en la reunió de Washington del novembre passat.

Mecanisme de sancions.

Així mateix, exigeixen que tots els productes financers de risc, com els hedge funds, i les agències de qualificació de riscos (ràting) siguin sotmeses a una entitat reguladora que controli estrictament el seu funcionament.

El catàleg contempla el desenvolupament d'un mecanisme de sancions per a una millor protecció davant els perills que puguin sorgir de jurisdiccions que no cooperin, inclosos els paradisos fiscals. Els assistents a la cita de Berlín han destacat la necessitat que els bancs aprofitin les èpoques de bonança econòmica per crear "coixins de capital" en què es puguin recolzar en temps difícils.

Economia sostenible.

Els estats europeus han subratllat que a Londres es debatrà activament la carta global per a una economia sostenible, que aposta per una societat de mercat, i han coincidit que s'han de prendre mesures per evitar que es distorsioni la competència i subratllen que esperen el mateix de la resta dels membres del G-20 (grup de països rics i emergents) en la trobada de Londres.

En aquest sentit, es comprometen a no aplicar mesures proteccionistes i a impulsar la ronda de Doha de l'Organització Mundial del Comerç (OMC). Finalment, proposen duplicar els fons de l'FMI perquè pugui ajudar amb rapidesa i flexibilitat aquells membres amb problemes en les seves balances de pagament.