19.2.09

El cap de la trama va treballar per al PP més temps del que admet Rajoy

• El líder popular declara que va tallar amb Correa el 2004, però li va fer encàrrecs mesos més tard.
• El 2005 va confiar a Pasadena Viajes la caravana electoral de l'euroreferèndum i un acte a Vitòria.

A l'esclatar la trama de corrupció vinculada al PP, Mariano Rajoy va aixecar una muralla per protegir-se de la deflagració. El 9 de febrer, el líder conservador es va afanyar a aclarir que el 2004, tan aviat com va agafar les regnes del partit, va tallar relacions amb Francisco Correa, ara imputat com a cap de la trama, al sospitar dels seus mètodes.

Rajoy intentava així desvincular-se de l'escàndol, per més que autonomies i ajuntaments governats pel seu partit hagin seguit contractant Correa. Però el dic de contenció de Rajoy es comença a esquerdar: el PP va seguir treballant amb Pasadena Viajes, una de les firmes de Correa, almenys fins al 2005, segons la documentació que posseeix aquest diari.

Paral.lelament a l'ofensiva contra el jutge Baltasar Garzón i el Govern socialista, l'estratègia de defensa del líder popular s'ha basat a garantir que el seu equip no té res a veure amb la trama de corrupció investigada. "Nosaltres vam decidir que no hi hagués més contractacions amb aquesta empresa, que en èpoques anteriors al 2004 s'havien anat reduint (...), perquè vam tenir coneixement que algunes persones utilitzaven el nom del PP, fins i tot el de la direcció nacional, davant ajuntaments del nord-oest de Madrid", va declarar la setmana passada.

Dilluns passat, a Antena 3, va ser més explícit respecte a les dates: "El 2004 el tresorer em va dir que aquestes persones estaven usant indegudament el nom del partit, va proposar que no se'ls contractés més i jo vaig acceptar la seva petició." El llavors tresorer, Álvaro Lapuerta, es feia ressò de les denúncies d'alguns regidors madrilenys del PP, que després van motivar l'obertura de la causa que instrueix Garzón.

SOTA LA PRESIDÈNCIA DE RAJOY.

Però el relat cronològic del president del PP no s'ajusta amb exactitud a la realitat, si es tenen en compte les factures que un any més tard Pasadena Viajes va remetre als mitjans de comunicació que van seguir Rajoy durant la campanya del referèndum sobre la Constitució europea i la precampanya de les eleccions basques, totes dues el 2005. Rajoy, fins llavors secretari general, havia assumit la presidència del partit en el congrés celebrat a Madrid l'octubre del 2004.

Quan s'acosta una campanya electoral, els grans partits contracten a agències de viatges l'organització de la caravana que seguirà el líder en els seus mítings i altres actes pú- blics, a les quals s'integren els periodistes acreditats i el personal del partit. L'empresa escollida factura a cada mitjà de comunicació una quantitat tancada que inclou els vols per tot Espanya en un avió contractat per a l'ocasió, els desplaçaments entre els aeroports i les ciutats de destí i les nits d'hotel del periodista, entre altres despeses. L'a- gència, per tant, no la tria el mitjà, sinó el partit. I, en la campanya del sí a la Constitució europea, el febrer del 2005, el PP va escollir la firma de Correa.

LES TARIFES.

Una cosa semblant va passar en la precampanya de les eleccions basques del 2005. El PP va organitzar a Vitòria l'onzena reunió de la seva Unió Intermunicipal, que congrega els alcaldes i regidors populars de tot Espanya. Com que Rajoy la clausurava el 15 de març, el PP va encarregar a Pasadena Viajes la gestió de l'estada a l'Hotel Palacio Elorriaga dels periodistes que assistissin a la cita. La factura per una habitació individual va pujar a 235 euros. La tarifa que ahir oferia l'hotel era sensiblement més econòmica: 85 euros.