23.11.06

Montilla dóna prioritat a la política social davant la identitària i allarga la mà a CiU


José Montilla ha promès avui, en el seu discurs d'investidura com a nou president català, que donarà prioritat a la política social sobre la identitària, i ha allargat la mà a CiU i a la resta de l'oposició per consensuar "les grans decisions de país", ja que vol ser "el president de tothom".


En el que ha qualificat com el discurs més important de la seva vida, Montilla ha defensat la legitimitat de la majoria "sòlida i estable" que formen PSC, ERC i ICV-EUiA, un acord basat en les seves coincidències en les polítiques socials, i en la seva pretensió de "posar l'Estatut al servei de la gent" i de la seva qualitat de vida.


Montilla, que ha elogiat la figura de Pasqual Maragall i que ha fet seu gran part del llegat del primer Govern tripartit, ha destacat que "Catalunya obre una nova etapa" en què el desenvolupament de les polítiques de benestar servirà per "fer més patriotisme que amb mil proclames sobre la seva identitat". "Catalunya no necessita recordar obsessivament la seva identitat", ha dit.


Abans d'explicar de forma detallada el seu programa de Govern i a l'inici d'un discurs que ha durat una hora i mitja, el dirigent socialista ha recordat a l'oposició que la majoria de PSC, ERC i ICV-EUiA és "tan legítima i democràtica com altres de possibles", i ha dit a CiU que la governació catalana es basa en un "sistema parlamentari".


El president de tots
Així mateix, Montilla s'ha dirigit a CiU, PPC i Ciutadans per afirmar: "El meu govern comptarà amb l'oposició en tots els moments de prendre les grans decisions del país". "Per mi no quedarà, i demano a tots la mateixa disposició al diàleg per al bé del país i de la seva gent. Seré el president de tots els catalans i catalanes (...) jo no confonc el partit amb el Govern i el país, i tindré la mà allargada per a tothom", ha afegit.


En el seu desig de "millorar la vida dels ciutadans" a Catalunya, Montilla ha promès fer de l'"eficàcia" la "senya d'identitat" del seu Govern, i ha afirmat que el nou Estatut, "el millor de la història", ofereix "més autogovern i millor finançament" perquè Catalunya es converteixi amb les seves polítiques socials i econòmiques en "referent a Espanya, Europa i el món".Ha expressat el seu desig que Catalunya faci realitat el seu somni "d'un país d'homes i dones lliures, que dóna les mateixes i magnífiques oportunitats a tothom".