25.10.06

L'Eurocambra aprova la resolució de suport al procés de pau a Euskadi.













EFE ESTRASBURG (FRANÇA)

La proposta socialista tira endavant malgrat l'oposició del Partit Popular Europeu.

El Parlament Europeu ha adoptat per 321 vots a favor, 311 en contra i 24 abstencions una resolució que recolza "la iniciativa de pau al País Basc empresa per les institucions democràtiques espanyoles en el marc de les seves competències exclusives".

El ple de l'Eurocambra ha assumit la proposta de resolució conjunta que havien plantejat els grups Socialista, Liberal, Els Verds-Aliança Lliure Europea i Esquerra Unitària Europea. El text manifesta a més una condemna a la violència i la "solidaritat amb les víctimes del terrorisme".

Prèviament, la Cambra ha rebutjat la proposta del Grup Popular Europeu, que considerava que ETA no ha "fet els canvis necessaris" ni es donen les "condicions fixades" pel Congrés dels Diputats espanyol el maig de 2005 per al diàleg amb l'organització terrorista. Aquesta votació ha hagut de repetir-se, amb un resultat final de 302 vots a favor, 322 en contra i 31 abstencions.

Iniciativa frustradaLa iniciativa del líder dels socialistes espanyols Enrique Barón de promoure un text de consens basat en la intervenció del vicepresident de la Comissió Europea, Franco Frattini, en el debat previ no ha arribat a plantejar-se en ferm pel rebuig de la resta de grups que patrocinaven la declaració comuna, segons fonts socialistes.

La resolució adoptada pel ple assumeix la declaració del Consell Europeu del març passat en què celebrava "la notícia donada pel president del Govern espanyol [José Luis Rodríguez Zapatero] sobre l'anunci d'un alto el foc permanent fet pel grup terrorista ETA".