23.1.09

La trama d'espionatge desferma les hostilitats entre Aguirre i Rajoy

Mariano Rajoy i Esperanza Aguirre han intentat mantenir les formes des del passat congrés popular de València. Volien donar aparença de calma, encara que fos tensa. Però la trama d'espionatge suposadament lligada a la Comunitat de Madrid ha demostrat que hi ha un teló d'acer entre el bloc dels partidaris de Rajoy i el dels d'Aguirre, que han ressuscitat una guerra freda de conseqüències impredictibles. Ahir, el líder del PP va donar instruccions a la seva secretària general, Dolores de Cospedal, perquè obri una investigació interna sobre aquest embolic, iniciativa que ha fet enfurir Aguirre. Les hostilitats entre tots dos han esclatat.El cas és que, en només 24 hores, Rajoy ha passat d'expressar la seva confiança en la presidenta madrilenya per resoldre l'escàndol a decidir intervenir-hi. El canvi de criteri es va produir, segons fonts del seu entorn, quan va saber que no només han estat vigilats el vicepresident de Madrid, Ignacio González, i el vicealcalde de la capital, Manuel Cobo, sinó també Alfredo Prada, dirigent del PP, el suport del qual a Rajoy en el conclave de València va portar Aguirre a destituir-lo com a conseller.

RESPONSABILITATS POLÍTIQUES I,a més d'anunciar l'obertura d'aquesta investigació, Rajoy ho va voler comunicar a la mateixa presidenta --que també va rebre nombroses trucades de diferents dirigents del PP per la mateixa qüestió-- i donar-ho a conèixer a l'opinió pública a través d'un comunicat oficial.¿Què és el que pretén el líder del PP al fer aquest pas? Doncs, segons la versió difosa pel partit, exigir "amb absoluta fermesa i determinació" responsabilitats polítiques, si fos necessari.La traducció del citat comunicat no admet dubtes. Que la direcció popular consideri que d'aquesta trama es poguessin derivar responsabilitats de caràcter polític demostra que atorga credibilitat a la hipòtesi que un polític, o una institució, podria estar darrere de l'escàndol d'espionatge. Arribats a aquest punt, toca preguntar-se pel que opina de tot això Aguirre. Segons el seu parer, el PP no ha d'investigar res, ja que el cas està en mans de la fiscalia i d'un jutjat. "Aquí, a la Comunitat, no hi ha muntada cap estructura d'espionatge ni res semblant", va afirmar ahir. I va llançar una duríssima advertència: "L'alcalde de Madrid, o qualsevol que doni per bona aquesta informació d'El País, ho haurà de provar o rectificar. O ens veurem als tribunals".

LA MÀ AL FOC

Aguire diu que està tan segura que des del seu govern no s'han impulsat pràctiques d'espionatge que ahir, davant una multitud de periodistes, va dir que posava "la mà al foc" pels seus consellers, informa Fidel Masreal. Això inclou el seu responsable d'Interior, Francisco Granados, assenyalat com a cap d'un equip d'expolicies i exguàrdies civils que suposadament van dur a terme seguiments a altres polítics del PP.Això sí, Aguirre va advertir que si algú té una "prova" que afecti algun dels seus col.laboradors, aquest "serà expulsat, tingui el nivell que tingui". I és que, segons Aguirre, ella és la més perjudicada per totes les informacions que han sortit a la llum, encara que va insistir a dir que en un Estat de dret no s'ha de demostrar la innocència sinó la culpabilitat. En la mateixa línia es van manifestar al matí el seu vicepresident i portaveu, Ignacio González, i el conseller d'Interior, Granados.

No obstant, l'equip de Rajoy, com va fer dimecres a TVE l'alcalde, Alberto Ruiz-Gallardón, en discrepa i dóna crèdit a les cròniques periodístiques sobre aquesta suposada xarxa d'espionatge. Així es desprèn de la literalitat del comunicat: "Si es confirmessin aquestes informacions, ens trobaríem davant uns fets gravíssims i unes actuacions inadmissibles en la seva naturalesa, independentment de l'origen", alerten els populars. Per intentar arribar a una conclusió pròpia sobre la qüestió, Cospedal cridarà un per un els presumptes espiats i Granados, que ahir va deixar clar que no li passa pel cap dimitir.

GALLARDÓN I GONZÁLEZ PONS

Però l'enfrontament d'Aguirre i els seus consellers amb Rajoy s'estén fins a esquitxar Gallardón, que ha dit que la Comunitat no pot tenir un cos "parapolicial". El vicepresident González i el conseller Granados van respondre a la qüestió en conferència de premsa, ahir al matí, dient que si actualment hi ha una estructura parapolicial és heretada del socialista Joaquín Leguina i, principalment, de l'etapa en què el mateix Ruiz-Gallardón presidia la Comunitat, quan va reformar el model de seguretat autonòmic.Després d'incidir que la denúncia sobre la trama d'espionatge és "una gran mentida", es van desmarcar també de la tesi que al matí havia esgrimit el vicesecretari del PP, Esteban González Pons. El portaveu va acusar el Ministeri d'Interior de "connivència" amb els espies que, segons el seu parer, van requerir el suport de les forces de seguretat per contrastar les matrícules dels qui es reunien amb els vigilats. La sortida de Pons no va agradar a l'equip d'Aguirre --que es nega a donar per bona l'existència de seguiments, excepte el de González-- ni al seu partit. Ningú el va seguir, potser perquè qualsevol ciutadà pot esbrinar qui és el propietari d'un vehicle, segons fonts de la Direcció General de Trànsit consultades per aquest diari. El 2008, Trànsit va tramitar set milions d'informes relacionats amb les plaques.

ZAPATERO RESPON

No obstant, el cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, va respondre a les insinuacions des de Zamora. Va qualificar "d'acudit dolent" que el PP (o almenys un dels seus membres) s'atreveixi a exigir responsabilitats a Interior arran d'un afer tan "seriós". "Saben molt bé a qui han de mirar", va afirmar un president que va dir que anava "de sorpresa en sorpresa", informa Pilar Santos.