24.4.07

La teoria s'ensorra.

Un dels últims pilars sobre els quals alguns obstinats encara sustentaven la teoria de la conspiració en els atemptats de l'11-M es va ensorrar ahir. Tres etarres cridats a declarar com a testimonis davant del tribunal que jutja la terrible matança dels trens van negar amb rotunditat qualsevol relació de la banda terrorista basca amb la xarxa islamista que s'asseu al banc dels acusats.

Gorka Vidal i Irkus Badillo, detinguts el 29 de febrer del 2004 a Cañaveras (Conca) quan transportaven a Madrid 500 quilos de cloratita i de titadyne, en el que es va anomenar la caravana de la mort, van ser interrogats ahir a petició de l'advocat de Jamal Zugam, un dels acusats en el macrojudici. Però ni en les declaracions de tots dos ni en les d'Henri Parot --un sanguinari etarra pres des del 1990 que suposadament hauria tingut contactes a la presó amb algun islamista-- es va poder apreciar ahir el més mínim indici de la buscada connexió entre ETA i l'11-M.

La caravana de la mort va ser presentada pels teòrics de la participació etarra gairebé com una evidència, d'acord amb un senzill raonament: si un comando d'ETA és sorprès transportant explosius a Madrid i dies després esclaten els trens, les motxilles les va col.locar ETA. Poc els van importar els informes dels tècnics en explosius, les reivindicacions d'Al-Qaida, els successos de Leganés, etcètera.

Es tractava d'agafar-se a aquesta teoria com a una taula de salvació amb l'objectiu no de buscar la veritat, sinó de justificar de manera retrospectiva les actuacions d'Aznar, Acebes i Zaplana en aquells dies dramà- tics. Rajoy sembla ara rectificar el tret. Encara hi és a temps, però caldria esperar alguna declaració formal.