11.4.07

El PSC inverteix la situació i avantatja CiU en 0,7 punts en intenció de vot.

El PSC ha invertit la situació i avantatja CiU en 0,7 punts en la intenció de vot dels catalans, segons el baròmetre de primavera del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat. En l'anterior sondeig, del novembre passat, la federació nacionalista superava els socialistes en 5,5 punts.

La diferència entre PSC i CiU s'accentua notablement si la pregunta al·ludeix a unes eleccions generals. En aquest cas, els socialistes aconsegueixen una intenció de vot del 32,3%, un percentatge molt superior al 13,6% dels seus rivals.

El director del CEO, Gabriel Colomé, ha presentat avui els resultats d'aquest baròmetre, obtingut a partir de 2.200 enquestes telefòniques fetes entre el 2 i 16 de març, és a dir, abans de la proposta d'ERC d'oferir a CiU la presidència de la Generalitat a canvi de la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació.Deteriorament de la situació política a Espanya.

Del sondeig destaca l'opinió dels catalans sobre el deteriorament de la situació política a Espanya, que un 59,2% dels enquestats perceben com a dolenta o molt dolenta, mentre que només un 23,5% la considera positiva.Aquestes dades contrasten amb la visió de la situació política catalana. Un 37,9% dels ciutadans la qualifiquen de dolenta o molt dolenta, més de 20 punts percentuals menys que en el cas de la situació espanyola.

Aquesta circumstància ha sorprès Colomé, que ha explicat que s'ha produït un "canvi de tendència" i ha recordat que habitualment la situació política catalana sempre era considerada pitjor que l'espanyola.

El sondeig indica que si ara se celebressin eleccions catalanes, el PSC obtindria un 20,2% dels vots respecte del total del cens, cinc punts més que en les eleccions del novembre i tres més que en l'anterior baròmetre. CiU, per la seva part, puja gairebé dos punts respecte als últims comicis, però baixa tres punts en relació amb el passat sondeig.

Tornada a la normalitatColomé ha explicat que amb aquests resultats s'ha tornat "a una certa normalitat", després de l'anterior enquesta postelectoral en què alguns resultats podrien estar "sobredimensionats", en al·lusió a les bones dades de CiU i Ciutadans.

En l'últim sondeig, ERC baixa lleugerament respecte al baròmetre del novembre --fins al 9,6% en intenció de vot--, però consolida la tercera plaça. ICV-EUiA frena el seu augment i la seva intenció de vot decreix 2,4 punts, fins a un 7,2%. El PPC recupera la cinquena posició dins les preferències de l'electorat català i manté la seva intenció de vot en un 4,1%, mentre que el principal descens l'experimenta Ciutadans, que passa del 4,4% de l'anterior enquesta a un 1,8%, prop de l'1,7% que va aconseguir en les passades eleccions.