13.8.06

Mitologia grega.

En aquests dies d’estiu, voldria proposar un entreteniment, saber quelcom més de la mitologia grega.

La mitologia grega està formada per un conjunt de llegendes que provenen de la religió d'aquesta antiga civilització de la Mediterrània oriental. Els grecs, encara que no practiquessin la religió, coneixien aquestes històries, les quals formaven part del seu patrimoni cultural.

La mitologia grega és absolutament complexa, farcida de déus, herois o semidéus i monstres que passen infinitat d'aventures de tota mena.

Déus

Els déus del Panteó grec adoptaven figures humanes i personificaven les forces de l'Univers; igual que els homes, els déus hel·lènics eren impredictibles, per això unes vegades tenien un estricte sentit de la justícia i unes altres eren cruels i venjatius. S'arribava a aconseguir el seu favor per mitjà de sacrificis i de pietat, però aquests procediments no eren sempre efectius, ja que els déus eren molt volubles.

Heròdot afirma que Homer i Hesíode van ser qui van donar nom als déus i van assignar a cadascun d'ells la seva tasca o comesa, alhora que els donaven la forma i els atributs. Tot i reconeixent la importància de la font, no podem oblidar que Homer recull en els seus escrits una tradició oral que es remunta a diverses generacions, que aquests autors es limiten a fixar entre els anys 850 a 750 aC.

Els citats autors van descriure als déus com a arquetips de la Humanitat. L'escultura grega i, en general el seu art, s'encarregarien de retratar els déus Olímpics amb una perfecció i bellesa que ha arribat als nostres dies com a models artístics; ara bé, aquells déus també eren arquetips de la realitat humana en totes les seves accepcions i, per tant, també la realitat religiosa del poble.

Déus de l'Olimp

Els déus olímpics eren els déus principals de la mitologia grega. A més de Zeus, que era el més important de tots ells, hi havia Afrodita (amb Eros), Apol·lo, Ares, Àrtemis, Atena, Demèter (i Persèfone), Dionís, Hades, Hefest, Hera, Hermes, Hestia i Posidó.
Però aquests déus no havien dominat sempre sobre els altres, sinó que es van imposar per la força sobre uns déus més antics, els Titans, que estaven sota el control de Cronos. Entre aquests déus hi havia: Ceo, Clímene, Crio, Euribia, Febe, Hiperió, Iapetus, Mnemòsine, Oceà, Rea, Tetis i Tia.

Al seu torn, els Titans havien ocupat el poder desplaçant els primers déus, que estaven encapçalats per Urà. Aquests déus representaven les forces més fonamentals de la natura: el cel (Urà), la terra (Gea), la mort (Tànatos), etc.

Deïtats menors

Asclepi
Hècate
Hermafrodita
Latona
Morfeu
Les Nereides
Les nimfes
Pan

Semidéus i mortals

En la mitologia grega destaquen 3 fets successius que van centrar moltes de les històries dels semidéus i els mortals:

L'expedició de Jàson i els argonautes. Alguns dels molts participants d'aquest viatge van ser: Heracles, Medea i Orfeu (casat amb Eurídice).
Els set contra Tebes. Els seus protagonistes van ser: Antígona, Èdip i altres.
La Guerra de Troia. Alguns dels personatges més importants són: Agamèmnon, Aquil·les, Euríale i Nissos, Hèctor, Hel·lena, Leda, Menelau, Paris, Patrocle, Penèlope, Proteu, Telèmac i Ulisses.

De la resta de mites en destaquen aquests:

Les aventures de Perseu: Andròmeda, Dànae i les Hespèrides.
A Creta: Ariadna, Dèdal, Europa, Ícar i Minos.
A Atenes: Egeu, Teseu i Hipòlit.
Ganimedes

Mides
Les Plèiades

Animals i monstres

Aquestes són algunes criatures mítiques importants:

La cabra Amaltea
Els centaures
El ca Cèrber
Els ciclops
L'Esfinx
L'au Fènix
Les Gòrgones
Els grifons
Les Harpies
L'Hidra de Lerna
L'Hipocamp
Les làmies
La Medusa
El Minotaure
El cavall alat Pegàs
La Quimera
Els sàtirs
Les sirenes

El món mitològic

Aquests són alguns llocs mitològics:

L'oracle de Delfos
L'Hades
El Mont Helicó
La font Hipocrene
Les fonts de l'Oceà
L'Olimp
La ciutat de Temiscira

Alguns objectes mitològics:

L'Argos
El Caduceu
La copa d'Higia
La vara d'Esculapi