9.4.13

Jeremy Rifkin alerta que el model industrial actual “està caducat”


“El model industrial actual està exhaurit, caducat, ja no serveix”, assegura l’economista Jeremy Rifkin, autor del best-sellerLa tercera revolució industriali gran protagonista del Sabadell Smart Congress durant la seva primera jornada. Rifkin ha analitzat com les ciutat intel·ligents poden contribuir a la recuperació econòmica. Una nova revolució que passa, indiscutiblement, per les energies renovables. 
La tercera revolució de Rifkin es basa en  cinc pilars. El primer són les energies renovables, que es puguin implementar en tots els nivells. El segon, també molt important, que els edificis es converteixin en centrals d’energia i que aprofitin l’energia solar i eòlica. El tercer és aprofitar l’hidrogen per emmagatzemar l’energia. El quart pilar es basa en crear una “Internet d’energia” i treure l’energia i tornar-la a vendre. Finalment, el cinquè, començar a fer servir vehicles elèctrics pels desplaçaments habituals. L’economista ha remarcat que cal un canvi de mentalitat per tal de tirar endavant tot el projecte: “Un cop tinguem aquesta infraestructura amb aquests cinc pilars desenvolupada començarem a tenir noves oportunitats pels negocis locals i les petites i mitjanes empreses, creant nous llocs de treball. Cada dia a Sabadell i a Catalunya s’inverteixen molts diners, fins i tot ara en situació de crisi però cal preguntar-se si ho fem en les antigues infraestructures que ja no ens serveixen o en la nova que ens ajudarà en el futur”. Tot i que és un canvi de mentalitat important, Rifkin assegura que “encara s’és a temps de fer-ho. La tercera revolució és el pla de la Unió Europea, només s’ha d’implementar. El meu llibre, per exemple, es va publicar a la Xina al juny. Sabadell i Catalunya han de desenvolupar el seu propi pla”.
Jeremy Rifkin ha explicat que fins l’esclat de la crisi, l’any 2008, Espanya era capdavantera en energies renovables. Però que la crisi ho va tallar tot. “Espanya era el segon país en el desenvolupament d’energia solar i eòlica, per darrera Alemanya. Després va arribar la crisi i es va frenar. I Catalunya és una gran zona de potencialitats, només cal interactuar de manera conjunta”, diu Rifkin. L’economista considera que s’ha de recuperar aquesta posició. Assegura que Sabadell i Catalunya han de desenvolupar el seu propi pla però que tenen moltes potencialitats.