28.10.12

Construïm un nou sistema de convivència.


Quant algú hem diu que vivim en una democràcia li recordo que primer vivim en una societat capitalista, que fa servir la democràcia per elegir els seus representants.

Un sistema capitalista que valora les ciutadanes i ciutadans per el que poden comprar, tant tens, tant vals, i la resta no importa. Això vol dir que el sistema que hem triat per la nostre convivència es bàsicament injust. I aquesta injustícia tant sols ha estat compensada parcialment per tot el  que els partits progressistes i molt especialment en PSC a Catalunya, han treballar per construir una estructura de serveis socials que permeti igualar les oportunitats de totes les ciutadanes i ciutadans.

Un bon sistema de salut, accés a la formació en tots els seus aspectes, habitatge, transports i evidentment un sistema de pensions que dignifiqui la vida dels més grans. Això es el que hem construït en aquests darrers anys i ha estat la principal tasca. En els nostres ajuntament la construcció d’equipaments i serveis han estat la gran revolució, al Baix Llobregat on viles i ciutats desestructurades per la ma del¡especulació del franquisme, son ara exemple d’oportunitat i de convivència. A estat la revolució social, socialitzar la cultura, l’esport, l’assistència social, etc.

Ara toca la segona revolució, hem de construir un sistema social que reguli l’avarícia infinita de l’especulació basada en el sistema capitalista, hem de construir novament una estructura publica econòmica potent:

El fracàs del sistema bancari ens ha de permetre nacionalitzar totes les caixes d’estalvis i els bancs amb problemes. Si posem diners públics per rescatar-los, han de quedar en mans de l’Estat. Un bon sistema bancari públic ens permetrà regular l’accés al crèdit, prendre el control de l’economia d’aquesta nova societat.

Construir un veritable Estat Federal, desmantellant les institucions que dupliquen o tripliquen competències. Europa, Estat Central, Autonomies, Diputacions, Consells Comarcals, Ajuntaments, no poden ser suportats per una economia sostenible. Modernitzant l’Estat amb la desaparició del “Reino de España” i l’aparició de manera real de l’Estat Espanyol, un estat federal i laic.

Supressió del concordat amb la Santa Seu, i repercussió d’impostos i aplicació de la llei a tores les religions. Els ciutadans son iguals i per tant el fet de declarar una creença, no pot permetre que això marqui diferencies.

Destinar els diners públics als sectors públics amb l’eliminació de la gestió privada dels serveis públics. Una societat amb una escola publica de qualitat, no fa necessari cap mena de concertació amb sectors privats. Una sanitat publica ha de ser veritablement publica i no la gestió concertada dels recursos públics. No podem renunciar a la gestió publica dels sectors públics.

Recuperació del control dels sectors estratègics. S’ha demostrat que la gestió privada dels grans sectors vitals per la nostre economia com l’energia, les comunicació i els transports, no genera cap benefici per la ciutadania. Recuperem la seva gestió i controlarem els motors de l’economia.

Podem seguir construint, pro ara toca racionalitzar i parlar clar, reconeixent que algunes de les solucions proposades per l’economia de mercat i el neo liberalisme econòmic, no funcionen. Tal i com el sistema comunista totalitari i centralitzat va desaparèixer, el capitalisme ne liberal esta mort. No insuflem cap recurs més en un sistema que no reportarà cap benefici a la nostre societat. Construïm una economia sostenible, una estructura política eficient i orientada a les persones i una societat més justa basada en una economia sostenible.