4.12.06

Rumsfeld també proposa retirar tropes de l'Iraq.

El cap del Pentàgon subratlla en un informe secret el fracàs de la campanya militar.

El document està datat el 6 de novembre, vigília de la derrota electoral.

La pressió sobre el president dels Estats Units, George Bush, per iniciar la retirada de tropes de l'Iraq es va disparar ahir al fer-se públic que fins i tot l'encara secretari de Defensa, Donald Rumsfeld, hi dóna suport. Va ser una revelació sorprenent efectuada ahir per The New York Times, basada en un document secret on el cap del Pentàgon, defensor acèrrim de la invasió del país àrab, va confessar a més que la campanya militar a l'Iraq "no està funcionant prou bé o prou ràpid".

"És hora de fer un gran ajust", va indicar Rumsfeld en el document, datat el 6 de novembre, just un dia abans que es produís la derrota en els comicis legislatius del partit al poder, precisament a causa del descontentament popular respecte a la catastròfica marxa de la guerra a l'Iraq, a la qual no es veu final. El secretari de Defensa es va convertir llavors en el boc expiatori del desastre electoral republicà i va dimitir l'endemà que es conegués la pèrdua del control del Congrés per part del partit de Bush, que ha deixat el president lligat de peus i mans en els dos anys que li resten de mandat.

VICTÒRIA DEMÒCRATA.

La clau de la victòria demòcrata en aquells comicis va ser la proposta de retirar les tropes de l'Iraq, enfront de la tancada oposició de la Casa Blanca. Irònicament, però, el mateix Rumsfeld va presentar el mateix suggeriment al document secret revelat pel Times novaiorquès. S'ha d'iniciar "una retirada modesta", afirmava el secretari, i també reduir el nombre de bases militars, que actualment són 55, a només 5 de cara al juliol del 2007. En aquests moments hi ha més de 140.000 soldats dels EUA a l'Iraq i més de 2.800 han perdut la vida des del començament de la guerra, el 20 de març de 2003.

"Òbviament, ens agradaria començar a repatriar les tropes en algun moment", va dir ahir l'assessor de seguretat nacional, Stephen Hadley. A més, va afegir que les idees de Rumsfeld també serien considerades en l'ampli debat que domina Washington sobre la retirada de tropes de l'Iraq.

DIFÍCIL SORTIDA.

Polítics i comentaristes sospesen diverses opcions per a la difícil sortida de la nació àrab, mentre que Bush s'esforça per mostrar-se obert a totes les propostes sense fer la impressió que sortirà
corrent de la desastrosa aventura.

Tots els ulls estan posats, però, en les opcions que aquest dimecres presentarà el Grup d'Estudi en relació amb l'Iraq, la comissió encapçalada per l'exsecretari d'Estat, James Baker, precisament amb l'objectiu de proposar solucions a l'estancament al país àrab. Diverses informacions ja han avançat que el Grup proposarà una retirada gradual de les tropes de l'Iraq, en la mateixa línia que el lideratge de l'oposició demòcrata. Si Bush acceptés aquesta opció, l'encarregat de portar-la a terme seria Robert Gates, el successor de Rumsfeld. L'arribada de Gates al Pentàgon depèn només de la seva confirmació per part del Senat, que començarà a estudiar-la dimarts.