8.12.06

Cop del Suprem a les tesis del PP.

La decisió de la Sala Penal del Tribunal Suprem d'arxivar la querella del grup ultradretà Mans Netes contra el Govern i la direcció del PSOE i del PSE per haver entaulat converses amb Arnaldo Otegi, dirigent de la il.legalitzada Batasuna, tanca definitivament un absurd debat i posa una mica de seny en un dels aspectes més controvertits del pro- cés que hi ha actualment en marxa per accelerar el final del terrorisme d'ETA.

El que bàsicament assenyala el Suprem és que els jutges no tenen res a dir davant l'acció política de l'Executiu. És a dir, que si el Govern impulsa un diàleg amb els representants de l'esquerra abertzale, els tribunals s'han de mantenir al marge perquè no existeix una ordre expressa que impedeixi trobades amb membres de Batasuna, per més que aquesta sigui una organització declarada il.legal l'any 2003.

Al posar per sobre d'altres consideracions el principi de la divisió de poders, el Suprem aplica de forma impecable un principi constitucional que pretenen saltar-se els partidaris de judicialitzar la política, entre ells el grup Mans Netes i, el que encara és pitjor, el PP, que també va presentar una querella per aquest mateix assumpte. I aquí rau el més important de la decisió de la sala, ja que desmunta els arguments que els dirigents populars han esgrimit des que es va produir la reunió entre Patxi López, secretari general dels socialistes bascos, i Otegi, el 6 del juliol passat.

Per al PP, aquesta reunió ja va suposar una concessió a ETA. Es tracta d'una falsedat, perquè Batasuna segueix sense estar legalitzada i aquest diàleg tenia justament per objectiu acostar l'esquerraabertzale al territori democràtic, que passa per la condemna de la violència.

No obstant, el PP és molt lliure d'utilitzar un argument polític com aquest, encara que sigui fal.laç. Però el que pertorba la normalitat democràtica és l'intent de passar la pilota als jutges perquè siguin aquests els que controlin l'acció del Govern socialista en un assumpte tan delicat com és el del diàleg amb ETA. És al Parlament on s'exerceix aquest control, assenyala la resolució de l'alt tribunal. Òbviament, els dirigents del PP ho saben, però han tractat d'obstaculitzar per totes les vies el procés impulsat pel president Rodríguez Zapatero. Seria un exercici d'excessiu optimisme pensar que el PP en prendrà nota i que tornarà la pilota al terreny d'on no havia d'haver sortit mai: el de la política.