15.10.09

El president diu que el poble català encara reclama “un darrer gest” per honorar Lluís Companys

El Govern insta la Fiscalia General de l’Estat a demanar la revisió de la sentència dictada pel Tribunal de Responsabilitats Polítiques contra Companys, així com la sentència del Consell de Guerra que el va condemnar a mort.

“No hi haurà cap raó per desistir fins que s’aconsegueixi l’anul·lació d’aquell judici”, perquè és “un acte de justícia”

“El poble de Catalunya ha perdonat, però, per un sentit col·lectiu de dignitat, no podem confondre perdó amb l’oblit: Hi ha encara un capítol pendent, i volem tancar-lo amb dignitat per honorar el nostre president”

Avui, 15 d’octubre de 2009, es compleixen 69 anys de la mort del president Lluís Companys i el Govern de Catalunya s’ha reunit en sessió extraordinària per demanar la nul·litat de les sentències que van desembocar en l’afusellament del president.

En concret, el Govern ha resolt “Instar el Fiscal General de l’Estat, mitjançant l’adequada intervenció de la Fiscal Superior de Catalunya, a interposar davant del Tribunal Suprem un recurs de revisió per obtenir la declaració de nul·litat de la sentència dictada pel Tribunal de Responsabilitats Polítiques de Barcelona en data 13 de desembre de 1939, i de la sentència dictada pel Consell de Guerra d’Oficials Generals realitzat a Barcelona en data 14 d’octubre de 1940, que condemnà a pena de mort el president Lluís Companys”.

El president de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat en una declaració institucional solemne, que amb aquest acord, el Govern reclama “un darrer gest” per reparar definitivament la injustícia que va suposar l’assassinat del president Companys”. “Als qui pensaven que Catalunya desistiria o es resignaria, els hem de dir que encara esperem el darrer gest que el poble de Catalunya reclama. Dèiem que no ens aturaríem i que arribaríem fins al final. No hi haurà cap raó per desistir fins que s’aconsegueixi l’anul·lació d’aquell judici” perquè “és, sobretot, un acte de justícia, congruent amb la declaració d’il·legitimitat de les lleis i els judicis franquistes”.

Per al president, “el nostre compromís, com a Govern i com a poble, de restituir l’honorabililitat” de Lluís Companys “és un deure moral i polític al qual no renunciarem”. Justament, ha recordat, “Lluís Companys va morir essent president de la Generalitat; va ser afusellat, precisament, perquè era president de la Generalitat”.

En aquest context, ha dit que “el poble de Catalunya ha perdonat, però, per un sentit col·lectiu de dignitat, no podem confondre perdó amb l’oblit: Hi ha encara un capítol pendent, i volem tancar-lo amb dignitat per honorar el nostre president i, en ell, representar totes les persones que al llarg de la negra nit de la dictadura van defensar Catalunya amb un gran sacrifici personal i familiar”.

Amb l’acord d’avui, que arriba dos dies després que el Govern d’Espanya hagi fet efectiva la reparació política i moral de Companys, “el Govern compleix amb la seva obligació. L’exigència ètica, política i històrica és fora de qualsevol dubte, però ara tenim, a més, l’oportunitat jurídica. I no la desaprofitarem”, ha conclòs el president Montilla.